Yhdistelmä näkymä Sisentämätön näkymä Puunäkymä
Aiheet [ Edellinen | Seuraava ]
Wikidata ja avoin lisensointi
toggle
On vaikea käyttää suomalaisten julkishallinnon toimijoiden tuottamaa avointa dataa Wikidatassa, koska suurin osa on lisensoinut avoimen aineistonsa JHS-suositusten mukaan lisenssillä CC BY. Wikidatassa voi esittää vain public domain- tai CC0-lisensoitua aineistoa.

Wikidata on avoin linkitetyn tiedon tietokanta, joka sisältää tällä hetkellä yli 20 miljoonaa kohdetta lähes kolmellasadalla kielellä. Tiedot on alkuun koottu kaikista Wikimedia-säätiön ylläpitämistä projekteista, kuten Wikipediasta. Sitä täydennetään eri lähteistä kaiken aikaa. Wikidatan parissa työskentelee tuhansia aktiivista vapaaehtoista joka kuukausi.

Suomessa Yleisradio on siirtynyt käyttämään Wikidataa asiasanoituksessa, kun Googlen hallinnoima Freebase lopetti toimintansa ja siirsi aineistonsa Wikidataan. Wikimedia Suomi ry:n projektissa Avoin kulttuuridata hyötykäyttöön olemme valmistelleet organisaatioiden avoimien aineistojen viemistä Wikidataan ja Wikidatassa olevien aineistojen hyödyntämisestä organisaatioiden toiminnassa. Keskeiseksi ongelmaksi on noussut liian rajoittava lisensointi, joka kuitenkin noudattaa kansallisia suosituksia.

Toivon, että terveisemme menevät JHS-suositusten jatkokehittämisen pohjaksi. Annamme asiassa mielellään lisätietoa.

Ystävällisesti,
Susanna Ånäs
Avoin kulttuuridata hyötykäyttöön -projektin vetäjä
Flag Flag
RE: Wikidata ja avoin lisensointi
12.9.2016 6:05 vastauksena Susanna Ånäs:aan.
Hei,

kiitos palautteestasi. Lähetin kommenttisi avoimen tiedon ohjelmaan, jonka työn tuloksena JHS 189:kin valmistui.

Ystävällisin terveisin

Pekka Niemi
JHS-projektipäällikkö
Flag Flag